Home
ANDERE HOBBIES
Astronomie Levensovertuiging
Astronomie Ik was nog een jongeman van rond de 9 jaar dat mijn eerste interesse voor astronomie werd gewekt. Mijn vader kreeg voor zijn afscheid bij de Belastindienst te Hengelo een mooi boek over astronomie. Ik mocht zo af en toe meekijken. Later, rond mijn 16e levensjaar leerde ik mijn oom Ben (een volle neef van mijn vader) beter kennen. Hij was secretaris van de Rotterdamse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Hij nodigde mijn vader en mij uit om lezingen bij te wonen van gerenomeerde astronomen uit het binnen- en buitenland. Deze lezingen werden hoofdzakelijk gehouden op de Zeevaartschool aan de Pieter de Hooghstraat in Rotterdam. Veel boeken heb ik niet meer. Een groot gedeelte heb ik aan de Sterrenwacht Tweelingen te Spijkenisse geschonken. Maar een paar belangrijke heb ik bewaard.
Levensovertuiging Voor menigeen zal het geen verrassing zijn als ik vertel dat ik niet gelovig ben. Van kindsbeen af ben ik opgevoed met de grondbeginselen van het humanisme en dan vooral die van de democratisch socialistisch gedachte. Mijn beide ouders waren actief lid van de PvdA en de vakbond NVV. Wat ik gehoord en gelezen heb was mijn moeder in de vijftiger jaren van de vorige eeuw voorzitter van de Rode vrouwen binnen de NVV in Zeeland. Mijn vader volgde begin vijftiger jaren een kaderopleiding binnen de NVV. Hij is hiervoor geslaagd. In feite had mijn vader dus ook een vakbondsleider kunnen wezen, maar daar heeft hij niet voor gekozen. Al vroeg in mijn jeugd werd mij de vraag gesteld wat voor geloof ik had. In mijn onschuld zei ik dan steevast: geen. Dit gaf vaak een vreemde reactie van de vragende partij. Vanaf mijn tienerleeftijd ben ik mij daar eens in gaan verdiepen. Bekijk mijn verdere ervaringen en onderzoekingen door op de knop Levensovertuiging te drukken.
Science fiction
Science fiction Lezen is ook een hobby van mij. En vooral het genre science fiction heeft mijn voorkeur. Het eerste science fiction boekje dat ik las was van Isaac Asimov ( I robot). Dit fascineerde mij dusdanig, dat ik in de bibliotheek (waar ik toen nog lid van was) op zoek gegaan ben naar boekn in dit genre. Eerst las ik boeken van Arthur C. Clarke, daarna vond ik een Nederlandse science fiction schrijver, genaamd Felix Thijssen, maar toen ik de boeken vond van Jack Vance was ik verkocht. Van deze schrijver heb ik aardige verzameling boeken gelezen en ook gekocht. Zijn meest intrigerende boek was toch wel Tschai. De fantasie en de details van dat boek vond ik geweldig.
Taal
Taal Taal heeft voor mij iets fascinerends. Ik heb er altijd wel van gehouden. Gewoon, de Nederlandse taal, maar ook vreemde talen boeien mij op de één of andere manier. Met taal kun je spelen, maar ook overtuigen. Taal kan je raken in boeken en gedichten. Ik ben ook een periode abonnee geweest op Onze Taal, een tijdschrift van de Taalunie. En op mijn 50-ste verjaardag kreeg ik het boek Opperlans van Battus cadeau. Een parel van Nederlandse taalkunst. Ook hoe woorden zijn ontstaan en de overeenkomsten van sommige woorden en klanken in talen, waarvan je het soms niet zou verwachten. Het Etymologisch Woordenboek heb ik regelmatig geraadpleegd en ook het Etymologisch woordenboek van Nederlandse plaatsnamen koester ik.
Wandelen Zingen
Wandelen De laatste jaren loop ik elke dinsdag in een wandelgroep. Het is een vorm tussen gewoon stevig doorwandelen en powerwalking. Als het groepje voltallig is zijn we met zijn achten (2 heren en 6 dames). Als 14-jarige jongeman begon ik met atletiek bij het Amsterdamse AAC. Op mijn 15-de verhuisde ik naar Hoogvliet en werd daar lid van atletiekvereniging SPARK te Spijkenisse. Dit heb ik tot eind 1974 volgehouden. Dit komt door mijn verhuizing naar Capelle aan den IJssel. In 1971 en 1972 ben ik nog lid geweest van de Zeskampploeg Hoogvliet. In de loop van 1975 ben ik, net zoals mijn ouders, naar de korfbal overgestapt. Ik werd lid van  KV Poortugaal. In maart 1979 kwam hier een einde aan door een knieblessure. Daarna heb ik getracht Badminton, Volleybal en Zaalkorfbal te spelen, maar steeds speelde mijn knieblessure op. Uiteindelijk heb ik mij aangeloten bij een Powerwalking groep. Daar vond ik eindelijk mijn draai, totdat pijn in mijn heupen mij ertoe bewoog te stoppen. Uit onderzoek bleek ik half versleten heupen te hebben. Toch werd mij, naast het dagelijks slikken van een pilletje, geadviseerd te blijven lopen. Zodoende loop ik nu in genoemde wandelgroep. Elke dinsdagavond wandelen we ongeveer anderhalf uur door of rond Spijkenisse.
Zingen In de zeventiger jaren hoorde ik van het bestaan van het NIVON-koor in Rotterdam. Dit hoorde ik als lid van het NIVON Voorne-Putten/Rozenburg. Ik kon, samen met een paar andere leden, meerijden met de dirigent naar de Dirk Smitstraat in Rotterdam. Daar heb ik een paar jaar heerlijk gezongen. Het repertoire was hoofdzakelijk Natuurvrienden liederen en strijdliederen. We traden op bij de jaarlijkse strijdliederendagen en natuurlijk op 1 mei. In 1979 werden door mijn schoonzus en een vriendin van haar het Koor Andersom opgericht in Spijkenisse. Dit werd in eerste instantie gedaan ten behoeve van de verkiezingsstrijd als ondersteuning van de linkse partijen. Maar al snel werd het een vaste groep zangers en zangeressen, die besloten door te gaan. Het repertoire bestond uit allerlei maatschappijcritische liederen uit binnen- en buitenland. Ook wij traden vaak op op de 1 mei bijeenkomsten en landelijke korendagen. Dit hebben we ruim 20 jaar volgehouden en we hebben zelfs een CD op laten nemen. Na opheffing van koor Andersom ben ik op zoek gegaan naar een ander koor, omdat ik zingen toch wel leuk vond. Eerst werd ik lid van koor Elementair. Het genre liederen was wel even wennen. Veelal Nederlands populaire genre. Volgens mij heeft het nog geen 2 jaar geduurd toen de groep uit elkaar viel en in Hekelingen het koor Joy  werd opgericht. Ook dit was ongeveer hetzelfde genre. Tijdens een bezoek aan de ruine in Heenvliet stond daar het Shantykoor 3 X Niks te zingen. Dit moet ergens in juni/juli 2010 zijn geweest. In augustus kwam ik daar voor het eerst meezingen. En daar ben ik gebleven tot nu toe. We zingen allerlei zeemansliederen en enkele shantys. Daarnaast verzamel ik zo nu en dan boekjes met allerlei liederen.
Natuur
Natuur Ik houd ook van fotografie. Vooral foto’s van de natuur en mijn leefomgeving hebben mijn aandacht. In de loop der jaren heb ik via mijn lidmaatschap van de Milieu Groep Spijkenisse ook geleerd planten, bomen en dieren te herkennen, al voel ik me nog steeds een leek, vergeleken met anderen.
Lezen Naast al die andere hobbies lees ik behoorlijk wat. Natuurlijk de bovengenoemde genres als science fiction, astronomie, natuur enz. lees ik nog andere boeken. Regelmatig neem ik proefabonnementen op verschillende kranten. Dit zijn hoofdzakelijk het Algemeen Dagblad, NRC, Volkskrant en Trouw. Toen mijn vader nog leefde (overleden 26 februari 2010) losten we samen vaak de cryptogrammen op van het Algemeen Dagblad. Andere broers deden dit ook wel.
Puzzelen Zoals hierboven beschreven houd ik van het oplossen van cryptogrammen. Maar ik ben ook een liefhebber van zogenaamde handpuzzels. Dit zijn voorwerpen, die je, met goed denken moet in elkaar zetten of ontwarren. Het begon eigenlijk met Rubics Cube. Ik kwam er een heel eind mee, zonder hulp, maar net die laatste paar “slagen” waren het probleem. Het gaat mij bij deze puzzels niet om ze zo snel mogelijk op te lossen, maar wel met het doel de oplossing te vinden en te onthouden hoe ik tot die oplossing ben gekomen. Nu heb ik een paar dozen vol met dit soort handpuzzels, van hele kleine tot wat grotere. Vooral die kleine zenuwslopende puzzeltjes waarbij je kleine kogeltjes op hun plaats moet “rollen”. Goed voor de concentratie.
Lezen Puzzelen