Deel 1:   De jeugdjaren van oom Leo  Leendert (Leo) Burger  Leendert (Leo) Burger werd, als 4e kind van Adrianus (Jaas) Burger en Dirkje  Overkleeft, op 24 september 1924 aan de Mathenesserdijk 24 B te  Rotterdam geboren. Over de jonge jaren van Leo heb ik weinig tot niets aan  gegevens. Wel zijn er behoorlijk wat foto’s waarop Leo als jonge jongen te  zien is. Het is soms best lastig te bepalen wanneer en waar de foto’s zijn  gemaakt. Zo begin ik met een foto van de lagere school waar hij op staat.  Dit is, volgens mij, de oudste foto, die ik van oom Leo in bezit heb. 
Volgens oom Gerard staat oom Leo helemaal links tegen de muur in een  matrozenpakje. Of dit dezelfde school is waar mijn vader op gezeten heeft  weet ik niet. Deze foto is ergens in een gangruimte gemaakt, terwijl de  foto’s waar mijn vader op staat altijd in de klas zijn genomen.  Achterop de originele foto staat: september 1932, 3e klas. Dus deze foto is  rond zijn 8e verjaardag gemaakt.
Deze foto komt uit de archieven van tante Tini. Hier zien we Leo vooraan  zitten (3e van rechts). Gezien de vorige klassenfoto is deze later genomen,  omdat we hier veel kinderen al een stropdas zien dragen (iets wat in die tijd  gebruikelijk was bij jongens rond de leeftijd van 10/11 jaar). 
Bij deze foto is het wat onduidelijk of het oom Leo is, die achter het kleine kind (Tini?) gehurkt zit. Wel zien we duidelijk opa en oma Burger  zitten. Als het Tini is op de voorgrond, dan is deze foto omstreeks 1934 gemaakt.
Uit informatie blijkt dat de familie regelmatig naar zee ging, waar in de  duinen huisjes stonden. Op deze foto zien we Leo lekker luieren in een  ligstoel. Verder zien we opa Burger, tante Tini, oma Burger en tante Alie  (zittend op het hek).
Oom Leo droeg al op jonge leeftijd een stropdas. Ik denk dat hij hier 11 of  12 jaar oud is, dus zal deze rond 1935 zijn genomen. Deze foto komt uit een  andere foto, welke op de volgende bladzijde te zien is.
Kijk, daar zit Leo weer aan de linkerkant. Mijn vader zit daar tussen al die  kinderen met een accordeon in de handen. Of hij deze kon bespelem vertelt  het verhaal niet. Aangezien deze foto uit het album van de familie Timmers  komt, neem ik aan dat er hier een mix van de familie Burger en de familie  Timmers en/of Mertens zit. Deze foto vond ik ook tussen oude foto’s bij  tante Tini, dus denk ik, dat het kleine meisje vooraan Tante Tini moet zijn.  Rechts zit tante Wil (info Edith).
Ook deze foto komt uit de archieven van de familie Timmers. Schijnbaar  kwamen zij tijdens de verlovingstijd van pa en ma regelmatig in Limburg bij  elkaar. Als ik het goed zie staan van links naar rechts: oma Timmers  (Mertens), opa Burger, oom Leo, tante Tini, tante Wil en oma Burger  (Overkleeft). Ik vermoed, dat deze foto dan rond 1937/1938 gemaakt moet  zijn. 
Ook deze foto komt uit de archieven van de familie Timmers. De twee  dames aan weerszijden komen mij niet zo bekend voor. In het midden zien  wij tante Alie en oom Arie. Op de achtergrond staan oom Leo en opa Burger.  Het kleine meisje vooraan zal waarschijnlijk tante Tini kunnen zijn. Dus  vermoed ik dat deze foto rond 1938 gemaakt zal zijn. 
Het is een vrij onduidelijke foto, waarschijnlijk genomen in een kas in het  Westland. Deze komt uit de archieven van tante Tini. Midenin zit opa Burger  gehurkt, met vermoedelijk tante Tini op zijn knie. Links vooraan zit oom Leo  gehurkt. Rechts staan tante Alie. De anderen kan ik nog niet duiden. 
Uit het archief van de familie Timmers deze mooie foto. Oom Leo staat hier  tussen opa Burger en opa Timmers in. Deze foto is rond 1938 gemaakt. 
Op de achtergrond staan de opa’s Burger en Timmers. Op de voorgrond  zitten v.l.n.r. oom Leo, tante Tini, oma Burger en tante Wil. 
Uit het Timmers-archief deze foto. Links op de voorgrond zit oom Leo.  Rechts achter lijkt op ma. Of de beide oudere dames de oma’s Burger en  Timmers zijn is mij niet helemaal duidelijk. De twee meisjes naast oom Leo  zijn mij ook onbekend. Volgens mij staat opa Timmers op de achtergrond. 
Hier zien we v.l.n.r. opa Burger, Leo, Tini, oma Burger en oma Timmers.  Gezien de volgende foto twijfel ik of hier wel Leo staat. Deze foto heb ik uit  het Timmers archief. 
Ook deze foto komt van de familie Timmers. Hier zien we v.l.n.r. Leo, Tini.  Opa Burger, oma Burger, tante Wil en oma Timmers. 
Menu Menu terug naar familiegeschiedenus