Website van Ben Burger
Mijn hobby's
Neuengamme en Bergen-Belsen


Terug naar HoofdmenuDe nasleep

Het digitale tijdperk heeft zo zijn voordelen. Zeker als het om speurneuzen gaat, zoals ik, die bezig zijn de sluier van de geschiedenis enigszins weg te kunnen nemen van een zaak die al meer dan 75 jaar achter ons ligt. Steeds meer overheidsinstanties laten hun historische documenten digitaliseren en ook heel veel oude kranten hebben nu een plaatsje gevonden in dit digitale universum.
Vooral de zoeksite Delpher, waar bijna alle Nederlands kranten hun dag- en/of weekbladen van de afgelopen 100 jaar hebben geplaatst is een waar paradijs voor onderzoekers.


Daar is het waar ik met verschillende zoeksleutels een stuk geschiedenis van mijn ouders uit de Terneuzense periode (1940-1957) heb kunnen blootleggen. Daar zag ik ook dat er nog enkele processen zijn gevoerd tegen de N.S.B.-ers en politieagenten, die ervoor gezorgd hebben dat mijn oom Leo werd opgepakt en uiteindelijk omkwam in concentratiekamp Bergen-Belsen.
Uit de verschillende krantenartikelen, welke ik vond via de site ‘Krantenbank Zeeland’ werden de volgende mensen in 1947 veroordeeld voor het (helpen) oppakken van oom Leo:
Joost Marinus de Putter;
A.B. v.d. Kolk;
Gerrit Postmus.

Al deze mannen kregen zo rond de 7 tot 8 jaar strafdetentie.
Hieronder enkele van deze krantenartikelen waarin genoemde N.S.B.’ers enz voor de rechtbank te Middelburg moesten verschijnen.
Eerst een artikeltje uit het Zeeuwsch Dagblad van 12 maart 1947 tegen A.B. van Kolk.


Dan vond ik ook een artikeltje in de Vrije Zeeuw van 15 april 1947 tegen Joost Marinus de Putter

Volgens mij is er door A.B. van Kolk (of zijn advocaat) beroep aangetekend, want in de Vrije Zeeuw van 4 september 1947 vind ik nog een uitspraak bij de Raad van Cassatie.


 
 
 
E-mailen
Map