Website van Ben Burger
Mijn hobby's

Allerleitjes

Op deze en volgende pagina's loop ik de afgelopen 70 levensjaren van mezelf door. Het is, als je er eens rustig voor gaat zitten, best wel veel wat een mens in zijn leven allemaal heeft meegemaakt. Het lijkt welhaast een soort Curriculum Vitae, maar dan net even anders, of zou ik het beter een doopceel van mezelf kunnen noemen?  Als u er geïnteresseerd in bent, lees dan gerust verder, anders klikt u hieronder op de knop om weer naar het Hoofdmenu te gaan.


Terug naar Hoofdmenu



Hobby's
Ik kan mij eigenlijk nauwelijks voorstellen, dat iemand geen hobby's heeft. Maar het komt voor. Ik vermoed dat ik erfelijk belast ben met het hebben van meerdere hobby's. Wat ik van mijn vader weet, is dat hij wel van 17 clubs en verenigingen een bestuursfunctie bekleedde in de 50-rt jaren van de afgelopen eeuw. Gelukkig heb ik maar 2 bestuursfuncties en ook niet zoveel hobby's, maar toch heb ik mijn handen vol aan de hobby's die ik nu beoefen. Hieronder en via linken naar andere pagina's kun je een beetje en idee krijgen waarmee ik mij zoal bezig hou (en bezig heb gehouden).

Astronomie (oftewel: Sterrenkunde)
Ik was nog een jochie van zo rond de 9 jaar toen mijn interesse voor astronomie werd gewekt. Mijn vader ontving bij zijn afscheid van zijn werk in Hengelo een mooi boek over sterrenkunde. Ik mocht zo af en toe meekijken als mijn vader erin aan het bladeren was.

Later, rond mijn 16e levensjaar leerde ik mijn oom Ben (een volle neef van mijn vader) beter kennen. Hij was secretaris van de Rotterdamse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Hij nodigde mijn vader en mij uit om lezingen bij te wonen van gerenommeerde astronomen uit binnen- en buitenland. Deze lezingen werden hoofdzakelijk gehouden op de Zeevaartschool aan de Pieter de Hooghstraat in Rotterdam. Het waren soms best wel pittige lezingen door hoogleraren of professoren en dan vaak nog in het Engels. Maar toch heb ik er heel wat van op kunnen steken.

In 1978 kwam ik in contact met leden van de VAAS (Vereniging Amateur Astronomen Spijkenisse), die zich in Hoogvliet presenteerden op een soort Open Dag. Aangezien ik toen net een woning had gekocht in Spijkenisse en de sterrenwacht in aanbouw vlak bij mijn woning kwam te staan, heb ik kort daarna mij aangemeld als lid. Ik ging in die tijd nog wel naar de lezingen in Rotterdam.

In de 80-er jaren heb ik veel tijd in en rond de sterrenwacht De Tweelingen doorgebracht. Eerst heb ik meegeholpen een bibliotheek op te zetten en functioneerde ik er als bibliothecaris en later ben ik er zelfs secretaris geworden. Ik heb er ook verschillende lezingen gehouden over de geschiedenis van de sterren en sterrenbeelden. Dit heb ik ook voor de bedrijfsvereniging van mijn werk gedaan. Voor het lokale weekblad De Botlek heb ik toen een jaar lang maandelijks een artikeltje geschreven. Door de opkomst van een andere hobby, stamboomonderzoek, besteedde ik steeds minder aandacht aan de sterrenkunde. Zo rond 1990 ben ik gestopt bij de VAAS, maar bleef wel geïnteresseerd (tot op de dag van vandaag).
Trouwens, het boek van mijn vader, dat ik hier eerder vermeld heb, heb ik, na het overlijden van mijn vader in 2010, meegenomen en staat nu als pronkstuk in mijn boekenkast.

Genealogie (oftewel: stamboomonderzoek)
Dit is een hobby, die zo ongeveer gestart is rond de geboorte van onze zoon Remko in 1980. Inmiddels heb ik een bestand opgebouwd van meer dan 7000 personen. Dus als u geïnteresseerd bent in mijn stamboom en alles daar omheen, klik dan op "stamboom".
Ook is het wel leuk om naar mijn oude familiefoto's te kijken. Klik dan op "Oude foto's".

Natuur
Ik wandel graag in de natuur, vooral bosgebied, parken en heuvellandschappen hebben mijn voorkeur. Ook wat er zoal groeit en bloeit, zoals dieren en planten. Begin 90'er jaren van de afgelopen eeuw kwam ik in contact met mensen van de Milieu Groep Spijkenisse (MGS). Daar voelde ik mij als een vis in het water bij het onderdeel ILES (Inventarisatie Landschappelijke Elementen Spijkenisse). Al gauw combineerde ik deze hobby met een andere hobby, namelijk fotograferen.  Het resultaat van jarenlange natuurfotografie zie je in het onderdeel fotografie.

Lezen
Tussen al deze hobby's en bezigheden vind ik gelukkig ook nog tijd om zo nu en dan een boek te lezen. Naast boeken over de verschillende hobby's lees ik graag science fictionboeken, streekromans en boeken over historische gebeurtenissen. Ik heb al bij 2 verhuizingen honderden boeken weggedaan, gewoonweg omdat ik in onze nieuwe woning er geen ruimte voor had. Jack Vance is mijn favoriete science fictionschrijver.

Naast boeken lees ik graag ook mijn krantje. Sinds jaren is dat het AD, maar soms houd ik ervan om een proefabonnementje te nemen op een andere krant, zoals de Volkskrant of de Trouw. Veelal doe ik dit voor de bijlagen, waarin weer eens met een andere blik tegen bepaalde onderwerpen aangekeken wordt. En....elke dag staan er weer verschillende soorten puzzels in de krant. Deze knip ik uit en in de vrije minuutjes die ik zo af en toe vind los ik dan weer een cryptogram, een sudoku , een binaire puzzel of een cijferblok op.

Taal
Met taal spelen, taalgrappen en goochelen met woorden. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik heb in de loop der jaren er ook al heel wat boeken over verzameld en gelezen. Taal is soms soepeler dan het soepelste elastiek. Er zijn ook conferenciers, columnisten, schrijvers en radio- en tv-presentatoren die er van houden.  Ik ben echt fan geworden van Paulien Cornelisse met haar boeken "Taal voor de leuk", "Taal is zeg maar echt mijn ding" en "En dan nog iets".  

En als je dan weer zo'n mooie zin, zo'n leuke verspreking of een bijzonder oneliner tegenkomt dan kriebelt het en wil je zoiets vasthouden. Nou dat heb ik dus ook gedaan, op een gegeven moment ben ik deze 'taalkunstjes' gaan verzamelen in aparte mapjes en in de loop der tijd is het een redelijke verzameling geworden.  Hieronder heb ik een keuzemenuutje gemaakt om door te klikken naar deze pagina's.

Terzijde


Oneliners


Malapropismen


 


Fotografie

Fotografie is zo'n hobby die bij mij zo zijn ups en downs kent. Eigenlijk ben ik pas echt meer dan anders en gerichter gaan fotograferen sinds ik een digitale camera had. In 2005, na het overlijden van mijn moeder, heb ik een Canon 350D aangeschaft. daarnaast ook een telelens en een macrolens. Vooral met de macrolens heb ik de natuurfotografie meer aandacht gegeven. Je kunt dit ook zien in mijn speciale natuurfotografie pagina's.  Klik maar eens op het woord natuurfotografie om mijn foto's te bekijken.

Dat de mogelijkheden van de mobiele telefoon zo'n vlucht zou nemen met betrekking tot de fotografie had ik niet kunnen dromen. Zeker sinds ik een zogenaamde smartphone heb heb ik vele foto's gemaakt. Sinds begin 2017, na mijn hartinfarct, ben ik mij ook gaan toeleggen op het fotograferen van enkele bouwlocaties in Spijkenisse. Ik vind het leuk om de bouwontwikkelingen te zien van een bepaalde locatie en deze dan hier, op mijn website, te delen met het wereldwijde web.  Klik maar eens op "Spijkenisse nieuwbouw - Havengebied", "Spijkenisse nieuwbouw - Krekelveen Waterland" of "Spijkenisse nieuwbouw - Kolkplein"  om hiervan een beeld te krijgen.

Wandelen / sporten
Zo'n 10 å 15 jaar geleden (nu: 2022) sloot ik mij aan bij een wandelclubje. Niet zomaar een wandelclub, maar een power-wandelclub. Dit is stevig doorwandelen met gebruikmaking van de armen. Zo'n wandeling duurde ongeveer 1,5 uur. 

Als jongeman begon ik al met sporten op mijn 14e. Dat was bij de Amsterdamse Atletiek Club (AAC). Daar bleek ik al goed te zijn in de 100 meter sprint. Ruim een jaar later verhuisden wij naar Hoogvliet. De dichtstbijzijnde atletiekvereniging was toen SPARK in Spijkenisse. Van 1968 t/m 1974 ben ik daar lid geweest. Als A-junior had ik toen de snelste 100 meter gelopen (ik dacht een tijd van 12,0 of 12,4 seconden). In de jaren 1971, 1972 en 1973 ben ik nog lid geweest van Zeskamp Hoogvliet. In 1971 won ik de vijfkamp bij regiowedstrijden atletiek van mijn werk in Vlaardingen. Ik won zowel de 100 als de 800 meter.

In 1974 verhuisde in naar Capelle aan den IJssel naar een 1-kamerflatje om precies een jaar later weer terug te keren naar Hoogvliet. Ik zei de atletiek vaarwel en ging net als mijn ouders korfballen bij Korfbalvereniging Poortugaal. In maart 1979 moest ik helaas afhaken door een ernstige knieblessure. Dit is eigenlijk nooit echt meer goed gekomen.  Ik probeerde nog badminton, volleybal en veteranenkorfbal, maar ook daar speelde steeds mijn knie weer op.

Zo kwam ik dus bij de power-wandelclub. Maar na enige jaren kreeg ik steeds meer last van mijn heupen. Een scan van mijn heupen in het ziekenhuis lieten zien, dat mijn heupen aan slijtage onderhevig waren. Toch werd mij geadviseerd om te blijven wandelen. Dit deed ik later in een klein wandelclubje. Elke dinsdagavond wandelden wij een rondje van ongeveer 7 kilometer in 1,5 uur.

Sinds eind 2021 train ik elke maandag- en donderdagavond een uurtje, met mijn broer (en zijn overbuurman) in een sporthal in Rhoon. Zelf maak ik regelmatig een wandelrondje wan bijna 7 kilometer. Dit laatste doe ik sinds 2017, na mijn hartinfarct.

Zingen
In de jaren 80 van de afgelopen eeuw werd ik lid van het NIVON. Via deze vereniging kwam ik in contact met het NIVON-koor in Rotterdam. Daar heb ik voor het eerst leren zingen in koorverband. Het waren vooral strijdliederen, wandel- en natuurliederen, die we zongen. Mijn moeder vond dat natuurlijk prachtig. Als kind kan ik mij nog goed herinneren, dat zij 's morgens vroeg de strijdliederen meezong, die de VARA net na 07.00 uur uitzond.

Ergens rond 1989 richtten mijn schoonzus en een vriendin van haar het koor Andersom op. Eerst als koor om de PvdA muzikaal te ondersteunen bij verkiezingscampagnes, maar later als maatschappijkritisch koor. We traden vaak op bij festivals en speciale gelegenheden. Vaste prik was ons optreden op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Menigmaal mochten wij de herdenking bij het Spiekman monument in Rotterdam opluisteren. Maar ja, na vertrek van onze laatste dirigente viel ons koor uiteen ergens rond 2006. We hebben rond die tijd nog een CD opgenomen, zodat ik nog regelmatig naar onze oude liedjes kan luisteren.

Tja, wat doe je dan, als je koor is opgeheven en het toch wel leuk vindt om in een koor te zingen. Ik kwam toen terecht bij Koor Elementair. We oefenden in een ruimte van de oude bakkerij Voskamp naast de haven van Spijkenisse. Het was wel niet echt mijn genre van liedjes, maar het was toch best een gezellige groep. De pret was van korte duur, we moesten het pand verlaten, omdat het werd afgebroken. Er was onenigheid over de nieuwe oefenlocatie en splitste het koor eigenlijk in twee koren. Ik koos voor het nieuw opgerichte koor Joy dat zijn oefenlocatie in het buurthuis in Hekelingen had. Toch bleef ik tobben over de liedkeuze en de manier van dirigeren van de twee dirigenten. Tot het moment dat er een interne strijd losbarstte. Wat het precies was weet ik niet, maar ik besloot daar te stoppen en uit te zien naar wat anders.

En dat andere koor vond ik. Het was op een zomerse dag in 2009 in de kasteeltuin van Heenvliet. Daar stond een shantykoor  met de naam '3 x Niks' en ik was meteen verkocht. Een maand later meldde ik mij als lid aan. Nu zing ik daar nog steeds bij en ben er zelfs secretaris van geworden. Ook regel ik de aanmeldingen voor de optredens. We treden zo tussen de 10 en 20 keer per jaar op. Vaak bij verzorgingshuizen, maar ook op Shantyfestivals en zo.

Klik op de knop hieronder om wat foto's van ons koor te zien, waar ik op sta.

Foto's Shantykoor 3 x Niks

Puzzelen
Puzzelen, ook zo'n hobby waar ik maar geen genoeg van kan krijgen. Ik genoot altijd van de momenten, dat ik met mijn vader, soms samen met een andere broer, de cryptogrammen oplosten, die in de krant stonden. Nog steeds doe ik de cryptogrammen die in de krant staan, maar daar zijn ook de sudoku's, de binaire puzzels en de tectonics (nu cijferpuzzels geheten). Maar mijn favoriete puzzels zijn toch wel de handpuzzels. Een oude bekende is natuurlijk de rubics' cube.  In de loop der jaren heb ik een aantal van deze puzzels verzameld, vooral de houten handpuzzels hebben mijn voorkeur. Op internet volg ik (via Facebook) mr. Puzzle, die dan weer een ingewikkelde handpuzzel via een filmpje oplost. Klik eens op https://www.facebook.com/Mr.PuzzleYouTube en kijk naar de vele handpuzzels die hij oplost.

Levensovertuiging
Voor menigeen zal het geen verrassing zijn als ik vertel dat ik niet gelovig ben. Ik heb wel eens voor mijn voeten geworpen gekregen, dat ik te nuchter ben om te kunnen geloven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mijn ouders mij met de beginselen van het humanisme hebben opgevoed, zonder enig besef van een soort van hogere macht. Mijn moeder was wars van religie. Ik weet dat zij actief voorvechtster was voor het openbaar onderwijs, maar het duurde tot ver na haar overlijden in 2005, dat ik erachter kwam dat zij eind jaren 40, begin jaren 50 van de vorige eeuw, samen met soortgenoten, een openbare kleuterschool in Terneuzen heeft opgericht. Waarschijnlijk de kleuterschool waar ik zelf op gezeten heb. Ik vond krantenartikeltjes hierover op de krantenwebsite van Delpher toen ik de naam van mijn moeder intikte om eens te weten te komen of zij nog een bepaalde rol heeft gespeeld in Terneuzen van 1940 tot en met 1957.

Het moet ergens aan het begin van mijn tienerperiode zijn geweest, dat mij de vraag werd gesteld: "wat voor geloof heb jij"? In mijn onschuld zei ik: "Geen". Dat gaf vaak een vreemde reactie van de vragende partij. Vanaf die tijd ben ik mij wat meer gaan verdiepen wat mensen drijft om zo te reageren. Vele artikelen en boeken enz. heb ik gelezen.  Menige lezing heb ik bijgewoond van "De Vrije Gedachte" in de 80-er jaren van de afgelopen eeuw.  Over allerlei onderwerpen die het leven als niet-gelovige raakt heb ik menig artikel geschreven. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, klik dan op de knop hieronder.

Vervolg levensovertuiging


Naar boven
 
 
 
E-mailen
Map